Társkeresőknek

Kovács Rózsa, pszichológus, gyógypedagógus

Ön mennyire magányos?

Címkék: kérdéssor, kapcsolat, magány, teszt.

"A valós életben minden nagy vállalkozás a hittel kezdődik és hittel teli első lépéssel folytatódik."
(Fridrich Von Schlegel)

A magányosság lassan a XXI. század népbetegségévé válik. Csökkennek az emberek közti tartós kötelékek. Úgy tűnik a felgyorsult élettempó mellett egyre kevesebben fordítanak időt és energiát arra, hogy meglévő kapcsolataikat ápolják, törekedjenek új ismeretségek kialakítására.

Egyre inkább a közösségi oldalak felszínes csevegései veszik át a személyes, meghitt beszélgetések helyét. Mint előző írásomban olvashatták a magány komoly kockázatokkal jár. A következő skála segítséget nyújt ahhoz, hogy értékelje saját helyzetét.

Tovább


A rejtelmes pupillák

Címkék: pupilla, pupilla tágulás, társkeresés, tekintet, zemkontaktus.

"Az öröm abból ered,hogy valaki meg tudja látni azt,ami szép és jó az életben."
(Móricz Zsigmond)

Szemünk nagy jelentőséggel bír az emberek közötti kapcsolatokban. Nem mindegy, hogy hogyan és mennyi ideig néz valaki beszélgetőtársa szemébe. Intimitást, vonzalmat, dominanciát, agressziót, felsőbbrendűséget egyaránt kifejezhet a szemkontaktus.

Carlsmith és Henson (1972) megfigyelése szerint a nem helyzethez illő bámulásra mindenki feszültséggel és/vagy félelemmel reagál. Ilyen érzelmi helyzetekben az emberek megnyilvánulása támadás vagy menekülés, de semmi esetre sem vágyakozás az együttlétre.

Tovább


Szeretlek is, gyűlöllek is?

Címkék: ambivalens kötődés, gyűlölet, párkapcsolat, szeretet, zerelem.

"Ha elfajul az édes szerelem, ádáz, halálos gyűlöletté válik." (Shakespeare)

Előfordul a párkapcsolatokban, hogy valamelyik - vagy mindkét félnél kialakul egy furcsa, nehezen értelmezhető érzés. Jellemzője, hogy az illető egyik percben úgy érzi, fontos a másik és nagyon szereti. Rövid idő múlva azonban haragra gerjed irányába, szinte látni sem bírja, idegesíti a jelenléte is.

Ezt a viszonyulást a pszichológia ambivalens kötődésnek nevezi. Ezek az érzelmek nem a kapcsolat elején jelennek meg, hiszen a fellobbanó szerelem elnyom szinte minden értékrendben, szokásrendben, viselkedésmódban meglévő különbséget.

Tovább


Az első randevú sikérének 5 feltétele

Címkék: gesztusok, társkeresés, társkereső, testbeszéd.

"Csak addig volt könnyű nélküled az élet, amíg nem tudtam,hogy létezel."
(Vavyan Fable)

Amikor végre feltűnik valaki életében az a személy, aki megjelenésével vonzalmat, érdeklődést ébreszt nagy jelentősége van az első találkozásnak. Ekkor dől el, hogy kezdődő szerelem, barátság vagy laza ismeretség minősítést kap a kapcsolat.

Célzott társkereső fórumon létrejött ismeretség estében egyszerűbb a helyzet, hiszen mind a két fél pontosan tudja találkozásuk célját. Bonyolultabb a helyzet a személyes szimpátiánál, hiszen ezekben az esetekben nem biztos, hogy mindketten ugyanazzal a motivációval érkeznek a találkozóra.

Tovább


Miért pirosítják arcukat a nők?

Címkék: arcfestés, nőiesség, személyiségjellemzők, szexualitás, társkeresés.

"A szép asszony a szemnek tetszik, a jó asszony a szívnek tetszik, az egyik ékszer, a másik kincs."
(Bonaparte Napóleon)

A szexológusok úgy gondolják, hogy jelentős szerepe van a vonzalom kialakulásában annak, hogy az ellenkező nemű személy minél jobban különbözzön a saját nemtől. A férfiaknak azért nem tetszik a szőrös láb és hónalj, mert általában ez a férfi nemre jellemző.

A kerekded keblek csáberejének titka, hogy jelentősen különbözik az izmos, lapos férfi mellektől. A keskeny csípőjű férfit ellenállhatatlanul vonzza a gömbölyded fenék és csípő ringása. Az arc festése a szexuális érdeklődés felkeltésének évezredek óta ismert módja.

Tovább


Jó estét nyár, jó estét szerelem!

Címkék: kapcsolat, randevú, zerelem.

Ismerem azokat a szavakat, melyeket ki sem ejtettél. Már tudom hová tartasz, amikor még el sem indulsz. Tudok a féltett titkaidról, amiket mélyen elrejtesz. Mindent tudok rólad kedvesem. Nem vagyok kém, csak szeretlek.
(Jim Morrison)

A szép napsütéses meleg nyár minden évben segít a párkeresőknek. A lenge női ruhadarabok önkéntelenül felkelti a férfiak figyelmét. A női szemeket is gyönyörködteti a kabáttól, kapucnitól mentes férfiak látványa. A szabadság, nyaralás lazít a mindennapok zsúfoltságán, melynek eredménye, hogy előtérbe kerülhetnek a társ iránti vágyak. A kellemes nyári esték ideális körülményeket teremthetnek az első randevúnak.

Tovább


Szerelem vagy társfüggőség?

Címkék: önértékelés, önértékelési zavar, önismeret, szerelem, szorongás, társkeresés.

Míg te ittad a kávéd, s én a teám, csak ültünk egymás mellett tétován. Lehet még esélyem? Szerethetlek még igazán? Kérdezlek, de csak a csend felel rá - némán.
(Jim Morrison)

Örök kérdés, hogy milyen feltételek szükségesek a szerelem kialakulásához. Többet tudunk arról, hogy mit jelent két ember számára.

Elsősorban elköteleződést, kölcsönös figyelmet, törődést, bizalmat. Minden esetben hangsúlyos a kölcsönösség. Amennyiben az egyik fél saját igényeit elnyomja a kapcsolat fenntartása érdekében, mindent elfogad, megbocsájt a szerelem "MI KETTEN" érzését felváltja az "Ő KELL NEKEM" boldogtalansága.

Tovább


Tűrhető a tűrhetetlen?

Címkék: önismeret, bántalmazás, kapcsolaton belüli erőszak.

"Magyarországon körülbelül minden ötödik párkapcsolatban veri rendszeresen a férfi a nőt."
(Forrás: Tóth Olga - Erőszak a családban, Tárki 1999.)

A párkapcsolatok legtragikusabb zsákutcája, amikor a kölcsönös elfogadást, támogatást felváltja a társ testi vagy lelki bántalmazása. A testi inzultus az első elcsattant pofon után általában rendszeressé válik és idővel egyre súlyosabb következményekkel jár. 1998-as adatok szerint Magyarországon minden héten belehal egy nő társa vagy volt társa által okozott sérülésekbe. A TÁRKI felmérése szerint hazánkban a verést elszenvedő nők 33%-a nem tesz feljelentést, mert fél a bántalmazó bosszújától.

Általában kevesebb szó esik a lelki bántalmazásról, pedig gyakran kiváltója súlyos szorongásos tüneteknek, depressziónak, pszichoszomatikus megbetegedéseknek. A hazai gyakorlatban a párkapcsolatokban megjelenő erőszak esetében még mindig a bántalmazott áll a középpontban, holott az ok és a lehetséges megoldás a bántalmazó fél személyiségének sajátosságaiban rejlik.

Tovább


Annak van a legnagyobb esélye a pártalálásra...

Címkék: beszéd, hang, külső, megjelenés, pártalálás, társkeresés.

"Az ember fizikai formája adott, a szellem képességeit ki kell fejleszteni, hogy ne tévedjünk ítéleteinkben."
(Tendzin Gjaco)

Minden tartós, harmonikus párkapcsolat feltétele az elköteleződés, bizalom, a másik személyiségének elfogadása és szeretete. Önbecsapás lenne azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a vonzalom kialakulásában lényeges szerepe van a külső megjelenésnek.

Mindkét nem képviselői alaposan megszemlélik a lehetséges partner külsejét. A férfiak többségének jobban tetszenek a teltebb, gömbölyded formák. Nem véletlenül hódít a mellplasztika, mely igencsak megosztja a férfi és női társadalmat. Általában nagy tetszést aratnak a vékony derékkal, de domborodó csípővel rendelkező nők.

Kutatók szerint ennek az az evolúciós oka, hogy az ilyen típusú nők hoznak világra egészséges utódokat a legnagyobb eséllyel. Tudománytörténeti érdekesség, hogy ezredévekkel korábbi női szoboralakok is ilyen formákkal rendelkeznek. A férfiak választását a magasság általában nem befolyásolja, bár sokan az alacsonyabb nőkhöz vonzódnak. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a tökéletes testformára, mint a gyönyörű arcra.

A nők többségének figyelmét leginkább a széles vállú, vékony csípőjű férfiak keltik fel. Ennek evolúciós oka feltehetően az, hogy minél magasabb egy férfi, annál fenyegetőbbnek látszhat, tehát nagyobb hatékonysággal képes megvédeni a nőt.

Vajon ma is ezért edzenek hősiesen, hogy elérjék ezt az állapotot?

Tovább


A női lélek rejtelmei

Címkék: férfi, kromoszóma, női lélek, párkapcsolat, párkapcsolat, szexkromatin vizsgálatok.

"A női természet közeli rokona a művészetnek."
(Goethe)

A szexkromatin vizsgálatok gyakorlati alkalmazása megteremtette a lehetőséget, hogy kromoszómák alapján is meghatározható legyen egy személy pontos nemi hovatartozása. Közismert tény, hogy az Y kromoszóma a döntő. Tehát, ha XX, akkor az illető nő, ha XY, akkor férfi.

Különbség található a belső elválasztású mirigyek által termelt hormonháztartás szintjén is. Legszembetűnőbben azonban a serdüléskor kibontakozó másodlagos nemi jelleg testi sajátosságai jelzik a két nem közötti különbséget.

Láthatjuk, hogy a biológiai, testi különbözőségek jól definiálhatók, de vajon létezik a nemekre vonatkozó sajátságos lelki beállítottság, viselkedési forma?

Tovább


A szex szerepe a párkapcsolatokban

Címkék: intim vágyak, párkapcsolat, szex, szexualitás.

"A szex nem játék. Valódi tartós érzelmeket gerjeszt."
(Epiktétosz)

Az egészséges emberi test igényli és élvezi a szeretkezést. Az emberi faj egyik jellegzetessége, hogy a szexualitást nem csupán az utódok biztosítására, hanem örömszerzésre is használja. A párkapcsolatok örök kérdése, hogy van-e általános szabály, gyakoriság, kivitelezési forma, amely biztosíthatja a két ember kölcsönös igényének kielégítését.

Több évszázad tapasztalata, kutatások sora azt bizonyítja, hogy akkor és csak akkor járul hozzá a szex a párkapcsolat harmóniájához, ha mindkét fél hasonló vágyakkal és elképzelésekkel rendelkezik.

Tovább


Mindenki, valaki, bárki, senki és Ön

Címkék: önismeret, függőség, magány, társkeresés, tanmese.

"Két dologra kell törekednünk életünkben: elősször arra,hogy megszerezzük,amit akarunk, másodszor arra,hogy élvezzük."
(Dale Carnegie)

Minden társkeresés és jó párkapcsolat fenntartásának elengedhetetlen feltétele az egyén aktivitása. Az álmodozás és vágyakozás csupán azt szolgálja, hogy sikeresen megfogalmazódjon a CÉL. Eléréséhez minden esetben cselekvő energiákat kell mozgósítani. Ennek hiányában mindig előáll az a klasszikus helyzet, melyet jól mutat be a következő angol tanmese:

Volt valaha négy ember. Úgy hívták őket: MINDENKI, VALAKI, BÁRKI és SENKI.

Tovább


Istenek átka a szerelem?

Címkék: brünhilde, endorfin, feniletilamin, hippokratész, istenek átka, popper péter, sámson, siegfried, szerelem, szerelemhormon, testi kontaktus.

"A szerelem a legrégibb, legújabb páratlan világesemény."
(Rückert)

Az ősi kultúrák általában baljós jelnek, veszélyes helyzetnek, gyakran istenek átkának nevezték azt az érzelmi állapotot, amit mai értelemben szerelemnek nevezünk. Úgy vélték olyan viselkedésre ösztönzi áldozatát, hogy a reális veszélyeket nem érzékeli, meggondolatlan cselekvésekre ösztönözheti.

Köztudott, hogy Sámsonnak, Siegfriednek és Brünnhildének is a szerelem lett a végzete. Az ókor nagy orvosa, Hippokratész kifejezetten betegségnek, lelki zavarnak diagnosztizálta.

Popper Péter szerint a szerelem keletkezésének alapja, hogy a személy vágyik egyfajta feszültségre és ehhez keres, jó esetben talál is egy társat. Pszichológusok szerint a szerelmesek kötődése az anya-gyermek kötődés igényének egyfajta átvitele a felnőttkorra. A szexualitástól eltekintve a viselkedésmódok is hasonlóak. A testi kontaktus, az ölelés, a másik közelségének igénye mindkét kapcsolati forma sajátossága.

Több kutatás igazolta, hogy egyetlen gyermek sem képes tartós kötődés nélkül az egészséges testi és lelki fejlődésre. Felnőtteknél ez a hiányállapot abban nyilvánul meg, hogy sérülékenyebbé válhat immunrendszerük, gyakrabban veszélyezteti őket a szívbetegség, rákos daganatok megjelenése, alkohol- és drogfogyasztás. A hormonkutatások szerint a szerelem megjelenését mindenkinél befolyásolja a feniletilamin - vagyis szerelemhormon - megjelenése.

Jó tudni róla, hogy enyhe hallucinogén hatása van. Vajon innen ered a rózsaszín köd elnevezés?

A párkapcsolatok tartóssá válásánál megfigyelhető önzetlen szeretetet is támogatja a hormonális működés az endorfinok segítségével. Úgy gondolom, aki már átélte a szerelem boldogító érzését egyetért velem abban, hogy bármilyen a pszichológiai és hormonális folyamatok eredménye is, az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka, ami bár gyakran okozhat fájdalmat, mégis inkább örömforrás mint átok.


Ami igazán számít a társkeresés során

Címkék: önértékelés, önértékelési zavar, kompromisszum, párkapcsolat, társkeresés, tökéletes.

"Téged kerestelek és Magamra találtam"
(Grillparzer)

Ha valaki nagyon vágyik egy párkapcsolatra, ugyanakkor önértékelési problémái vannak, könnyen kerülhet olyan helyzetbe, hogy túl sok kompromisszumot köt a társsal kapcsolatban, ami előbb-utóbb számos probléma és kudarc oka lehet.

Az ilyen kudarcra ítélt kapcsolat általában úgy kezdődik, hogy érezhetően van valami zavaró a másikban, de reménykedik, hogy a kapcsolat alakulásával elmúlik és teljes lesz az összhang. Ez azonban hiú remény, az idő előrehaladtával a zavaró tényezők nem csökkenni, de egyre szaporodni fognak.

Tovább


Látás, hallás, szaglás - hogyan legyen hatással társkereső partnerére

Címkék: első randi, online társkereső, randevú, személyes találkozó.

"A szerelem a hiúság révén férkőzik közelünkbe. Hogyan is lehetne ellenállnunk, mikor széppé teszi azt amink van, visszaadja,amit elvesztettünk, sőt azzal is megajándékoz, ami eddig nem volt a miénk?"
(Chamfort)

Amennyiben körültekintően ismerkedik a kiválasztott online társkereső oldalon és úgy érzi kellő levélváltás és telefonos beszélgetés történt kettőjük között, ne késlekedjen a személyes találkozó megbeszélésével. Előfordulhat, hogy a megjelenő személy máshogy néz ki, mint ahogyan elképzelte.

Amennyiben az illető nem taszító és ellenszenves, akkor még lehet esélye a kapcsolat kialakulásának, vagy jó esetben a szerelem fellobbanásának. Érdemes nyitottnak lenni, mert kiderülhet, hogy az előzetes elképzelések, vágyak könnyedén módosíthatók.

Tovább


Don Juan összetörte a szívem, csak kihasznált

Címkék: don juan, hódítás, pszichológia, szélhámos, szerelem.

"Semmit sem szeret jobban a vágy, mint amit nem szabad."
(Publilius Syrus)

Hódításairól elhíresült Don Juan utódainak korunkban is számos női szívet sikerül összetörnie. A pszichológia a magányos, nagy hódítót - aki gátlástalanul játszadozik mások érzéseivel, akinek nem a kapcsolat, csak a csábítás fontos -, éretlen személyiségnek tekinti.

Jellemzi, hogy nagyon könnyen kerül szerelmes szerepbe és ebben a szerepben nagyon könnyen be tudja vonzani a kiszemelt nőket. Sikereik titka a közvetlen, másik emberre hangolódó kommunikáció.

Tovább


7 titok az internetes társkeresésről

Címkék: online társkeresés, online társkereső, társkeresés, társkereső.

"A szerelem két ember műalkotása."
(Vikar)

Az online társkeresést igénybe vevők egyre növekvő száma mutatja, hogy egyre népszerűbb a társkeresésnek ez a formája. A következőkben megismerkedhet a legfontosabb technikai teendőkkel, amelyeket a legtöbb internetes társkereső elhibázik. Ha ezeket a lépéseket megteszi, átgondolja, nagyobb valószínűséggel találja meg társát az online társkeresőkben.

Tovább


Féltékenység, ami megöli a párkapcsolatot

Címkék: önértékelés, önértékelési zavar, önismeret, féltékenység, párkapcsolat, zorongás.

"Uram vigyázz, hogy féltékeny ne légy! A zöldszemű szörny csak kacag az étken, amelyből él."
(William Shakespeare)

A féltékenység nagyon komplex érzelem. Megjelenhet olyan módon, hogy valaki attól fél, társa hűtlen hozzá, de megjelenhet abban a formában is, hogy a háttérbe kerüléstől tart az illető, ezért párja szinte minden ismerőséhez, kedvelt tevékenységéhez negatívan viszonyul.

Minden esetben birtokló kisajátító viselkedésre késztet. Hasonlít az indulatok egyéb formáihoz, ilyenkor igyekszik magához kötni a szeretett személyt az, akinél kínzó szorongás alakul ki, ha úgy érzi csökken a felé irányuló szeretet mértéke. Nagyon intenzív érzelmi állapot, akárcsak a harag vagy a düh.

Tovább


Őszinteség a párkapcsolatokban

Címkék: őszinteség, önismeret, igazmondás, konfliktus, lelkiismeret, párkapcsolat.

"Ha szeretünk, az egész embert szeretjük, amilyen, nem amilyennek akarom, hogy legyen."
(Tolsztoj)

Az igazmondás a bizalom kialakulásának és az elköteleződés megvalósulásának alapvető feltétele. Önmagunk alapos ismeretét igényli, hogy örülni tudjunk jó tulajdonságainknak, képesek legyünk megbarátkozni szeszélyeinkkel, megszüntetni vagy elfogadható szintűre változtatni elviselhetetlen megnyilvánulásainkat.

Tudnunk kell, hogy a személyiség sajátosságainak elrejtése sosem sikerülhet hosszú ideig. Ha idejében nem mutatjuk meg leendő társunknak azokat a tulajdonságainkat is melyek számára nem biztos, hogy kedvesek, a kapcsolatban előbb-utóbb megjelenik a titkolózás, a hazugság különböző formái. Például, ha dohányzom és ezt társam nem kedveli két lehetőségem van:

  1. Leszokok a dohányzásról.
  2. Megpróbálom társammal elfogadtatni rossz szokásomat.

Tovább


Alkalmasság a meghitt párkapcsolatra

Címkék: önértékelés, önértékelési zavar, függő viszony, hűség, megbocsátás, párkapcsolat, szeretet adás, társkeresés.

"A szeretet boldogító titkot tár fel előttünk: oly életet, amely összhangban van önmagunkkal és minden emberrel"
(Lev Tolsztoj)

A jó párkapcsolat alapja, hogy a társak képesek elkötelezni magukat valaki mellett, vállalják a folyamatos szeretet adását és elfogadását. Betartják a megállapodásokat, megbeszélik és közösen megoldják a konfliktusokat. Fontos megkülönböztetni a szereteten alapuló kapcsolatot a függő viszonytól.

Az önértékelési zavarral küzdő emberek hajlamosak arra, hogy függő viszonyt alakítsanak ki és fenntartása érdekében felhasználnak anyagi javakat, bókokat, érzelmi zsarolást, időnként a társ korlátozását igényei megvalósításában.

Tovább